BLOG.
Bij zoveel graden celcius kan je de volgende maatregelen nemen

11x tips tegen hitte bij horecawerk

Een kok in een warme keuken die oververhit raakt, een medewerker in de bediening op het terras met een zonnesteek… Dit soort scenario’s wil je natuurlijk voorkomen. In de horeca kan je sneller last hebben van de temperatuur, want dit werk vergt vaak extra lichamelijke belasting. Maar wat zijn nu precies de regels vanuit de Arbo over de wettelijke werkplek temperatuur? Wij geven jou uitleg over de Arbowet Temperatuur en 11 tips tegen hitte bij horecawerk.

Werken in de hitte: Wat mag wel en niet?

In het Arbobesluit staat dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Als jouw medewerkers werken bij hoge temperaturen en/of in de zon, kunnen zij gezondheidsschade oplopen. In de ergste gevallen kan er zelfs hitteletsel optreden. Hier lees je hoe je dan hulp kan bieden. Vaak is werken in hitte echter vervelend, maar niet direct gevaarlijk. De Arbowet stelt dan ook dat het alleen noodzakelijk is dat werkgevers er alles aan doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen.

Veilige werkplek, minder gezonde werkomgeving

Maar tot welke temperatuur mag je werken?

In de Arbowet wordt geen precieze temperatuur aangeduid waarop het werken gestaakt moet worden. Dat komt omdat niet alleen de omgevingstemperatuur bepaalt hoe warm iemand het heeft. Verschillende factoren spelen een rol: kleding, fysieke inspanning, relatieve luchtvochtigheid, en natuurkundige termen zoals luchtsnelheid en warmtestraling. In de FNV Werkklimaat-app kan je een globale indicatie opvragen om te kijken of de omstandigheden waarin je medewerkers werken schadelijk zijn. Als werkgever kan je voor jouw specifieke situatie het beste terecht bij een arbodeskundige. Als je samenwerkt met JAM!, kunnen wij hier ook advies over geven.

11 tips bij het werken met hitte

  1. In de Arbowet wordt allereerst aangeraden om de duur van de werkzaamheden in de warmte te verkorten. Laat je medewerkers bijvoorbeeld een paar uur later op de avond beginnen, of laat ze meerdere korte pauzes nemen. Een soort tropenrooster!
  2. Laat werknemers die buiten werken in hoge temperatuur afwisselen met werknemers op een koelere plek. En regel dat er buiten voldoende schaduw is door bijvoorbeeld een luifel en parasols.
  3. Houd in de gaten dat je medewerkers voldoende drinken; bied ze koele dranken aan.
  4. Stel persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar. Dat is de laatste tip die in de Arbowet staat. Insmeren met zonnebrand spreekt voor zich natuurlijk. In de horeca kan je verder nog denken aan het dragen van hoeden en petten. Al straalt het misschien iets te weinig gastvrijheid uit, het is belangrijk dat je medewerkers zich goed beschermen. Als iedereen een pet met het logo van de zaak draagt, kan het er zelfs nog erg leuk uitzien!
  5. In het kader van uitstraling kan je ook denken aan aangepaste werkkleding of kledingvoorschriften in de zomer. Zorg voor luchtige kleding van lichte, ademende stoffen. Linnen en katoen in het wit of andere lichte kleuren is dan het beste.

Fysieke inspanning in de keuken; alsnog mag je niet zomaar werk weigeren.

  1. Zorg voor een duidelijk voelbare luchtstroom in je gehele zaak, maar vooral in de keuken. Aangezien daar vaak met hittebronnen wordt gewerkt in een (vaak) kleine aparte ruimte, kan de temperatuur daar het meest oplopen.
  2. Zet een bak ijswater neer waar medewerkers af en toe hun hoofd in kunnen dippen. Geintje. Koelelementen zoals koelbanden voor de polsen of nek, of gewoon een ouderwetse koude handdoek bij de nek, hebben ook een koelende werking.
  3. Zorg dat je een BHV’er hebt rondlopen in je team, die in de gaten houdt of het goed gaat met iedereen. Zij kunnen de signalen van hitteletsel herkennen en hopelijk voorkomen.
  4. Voldoende eten is natuurlijk net zo belangrijk. Koel eten is ook erg fijn op een warme dag; zorg op de werkplek voor koud fruit, komkommers, wortels, ijsjes…
  5. Raad je werknemers af om veel koffie en suikerhoudende dranken te drinken. Deze zijn vochtafdrijvend.
  6. Deze tip heeft verder niets met het verkoelen van werknemers te maken, maar met een andere consequentie van hoge temperaturen: geur. Zet voldoende deo’s weg!

Goede prestaties bij zwaar werk: gun je werknemers een pauze in een ligstoel met koude lucht

Meer advies of op de hoogte blijven?

JAM! is dé payroll en hr specialist voor de horeca, met ook een gespecialiseerde verzuimafdeling. We zijn daarom helemaal thuis in verzuim en allerlei andere arbo zaken. Zo geven we je bijvoorbeeld ook tips over hoe horecaondernemers ziekteverzuim kunnen voorkomen. Bovendien kan je op onze blogpagina over andere wet- en regelgeving zaken lezen, zoals wie er recht heeft op feestdagen toeslag en hoeveel het minimumloon omhoog gaat per 1 juli. Kom ook meer te weten over onze samenwerkingen met bijvoorbeeld Ron Gastrobar, Renato’s en The Harbour Club. En volg ons op social media (Instagram, Facebook, LinkedIn)!

Wil je niets missen van het allerlaatste horeca- en HR-nieuws? Schrijf je nu in voor de JAM! nieuwsbrief!

Ja, ik ontvang graag het laatste HR-nieuws en horeca-updates!