BLOG.
Horeca, kwartaal, verspreiding, overheid

Corona is weer in opkomst – wat staat horeca ondernemers te wachten?

De horecasector staat opnieuw voor uitdagingen nu het corona virus weer om zich heen grijpt. Voor ondernemers is het van groot belang om op de hoogte te zijn van de recente ontwikkelingen en de impact op hun horecabedrijf. Het aantal coronabesmettingen stijgt al geruime tijd, zoals blijkt uit de meetgegevens van het RIVM. In week 49 steeg het landelijk gemiddelde aantal virusdeeltjes met 57 procent ten opzichte van de voorgaande week, en ten opzichte van begin oktober lag het zelfs zes keer zo hoog.

Stijging van het aantal patiënten

De stijging van het aantal opnames in de ziekenhuizen is nu ook merkbaar. Vorige week was er een lichte stijging van gemiddeld 522 naar 541 patiënten met corona, en deze week steeg dat aantal naar 686 patiënten op de verpleegafdelingen. Hoewel het RIVM aangeeft dat de huidige situatie nog niet direct zorgwekkend is en er nog geen sprake is van een nieuwe corona golf, benadrukt het instituut dat voorzorgsmaatregelen van essentieel belang blijven.

eerste kwartaal, verspreiding, omzet

Staat men nog open voor vaccinaties?

Op moment van schrijven is het nog een paar dagen mogelijk voor personen die behoren tot de risicogroep om de coronaprik te ontvangen. Deze categorie bestaat uit personen van 60 jaar en ouder, volwassenen die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik, en zorgmedewerkers met direct patiënt- en/of cliëntcontact. Ook mensen met kwetsbare gezinsleden, zwangere vrouwen en degenen die doorverwezen zijn door hun huisarts komen in aanmerking voor de vaccinatie.

Het RIVM rapporteert dat sinds de start van de ‘najaarsronde’ van vaccinaties in oktober, in totaal 2.479.183 personen de coronaprik hebben ontvangen. Onder de groep van 60 jaar en ouder bedraagt de vaccinatiegraad momenteel 46,1 procent.

De gevolgen van long covid

Ook is het belangrijk om bewust te zijn van de gevolgen van long covid, waar één op de acht Nederlanders langdurige klachten aan overhoudt. Bij dergelijke klachten wordt geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts. Daarbuiten lopen er verschillende onderzoeken naar de langdurige gevolgen met betrekking tot long covid. Werknemers die long covid hebben opgelopen, kunnen maanden of soms zelfs langer uit de roulatie zijn. Een goed verzuimtraject is dan van groot belang.

Voorlopige conclusie voor horecaondernemers

Ondernemers en horecabedrijven doen er goed aan om op de hoogte te blijven van de situatie en passende maatregelen te treffen waar nodig. Al met al is het afwachten hoe het corona virus zich deze winter zal gaan ontwikkelen. Op dit moment spreekt het RIVM nog niet van een zorgwekkende situatie, maar het is afwachten of dat ook zo blijft; zeker gezien de huidige stijging in het aantal gevonden virusdeeltjes en de patiënten in de ziekenhuizen.

Wat kan de horecaondernemer doen in zijn zaak?

Heb je het idee dat een werknemer een griepje heeft of besmet is met het coronavirus? Als werkgever ben je dan verplicht om maatregelen te nemen. Stuur jouw zieke werknemer dus direct naar huis, ook om verdere besmetting van je personeel te voorkomen. De werknemer mag pas terugkeren als hij 24 uur lang klachtenvrij is. Zorg daarna voor een goede ventilatie van de ruimte (indien dat er nog niet is) en reinig de contactoppervlakken. Vervolgens ben je verplicht om de bedrijfsarts op de hoogte te stellen.

JAM! heeft een vaste bedrijfsarts in dienst, die klaarstaat om te helpen met alle zorgen rondom jouw personeel. Kom meer te weten over onze bedrijfsarts en JAM!’s verzuim management.

JAM! neemt al jouw risico’s rondom personeel uit handen

Wist je al dat je je over de huidige coronasituatie geen zorgen hoéft te maken? JAM! is HR en payroll specialist voor de horeca en biedt dé oplossing voor de groeiende personeelszorgen van horecaondernemers. JAM! neemt namelijk alle risico’s rond zowel personeel en verzuim als payroll uit handen, zodat ondernemers zich zorgeloos kunnen concentreren op het runnen van hun zaak.

Neem nu contact op en ervaar de voordelen

Kortom, in deze tijden is het cruciaal om je als horecaondernemer niet druk te hoeven maken over personeelskwesties. JAM! biedt gerichte, op maat gemaakte ondersteuning aan horecaondernemers. Voorkom dat het coronavirus leidt tot een omzetdaling, bijvoorbeeld door personeelstekorten. Vraag hier vrijblijvend een offerte aan of neem contact op om te kijken wat JAM! voor je kan betekenen.