BLOG.
nederlandse voedsel en warenautoriteit, correctieve acties, kritische grenzen, europese wetgeving, reële gevaren

De 7 basisprincipes van HACCP: de basis voor veilig koken in jouw zaak

Als beginnende horecaondernemer wil je natuurlijk snel jouw eigen zaak openen. Maar vergeet niet: elk horecabedrijf dat voedsel bereidt, moet voldoen aan voedselveiligheidsrichtlijnen, oftewel HACCP-richtlijnen. Door deze regels te volgen, zorg je ervoor dat jouw keuken en het geserveerde voedsel aan alle veiligheidseisen voldoen. 

Waarom HACCP? 

Het is niet alleen verplicht, maar het geeft jouw gasten ook vertrouwen in de veiligheid van jouw eten. Vooral als je net begint, wil je dit gevoel van vertrouwen opbouwen. Daarom geven we je hier een snelle introductie in HACCP, speciaal voor startende horecaondernemers!

Wat is HACCP precies? 

HACCP (‘Hazard Analysis and Critical Control Points’)  is een systeem ontworpen om voedselveiligheidsrisico’s te identificeren, evalueren en beheersen in jouw horecazaak. Met HACCP-regels zorg je ervoor dat het eten niet alleen lekker is, maar ook veilig om te eten.

nederlandse voedsel en warenautoriteit, correctieve acties, kritische grenzen, europese wetgeving, reële gevaren

De 7 basisprincipes van HACCP

Hieronder staan de richtlijnen conform wet beschreven inclusief 7 manieren om het toe te passen in de praktijk!

HACCP Richtlijn 1. Gevaaranalyse

1. Identificeer potentiële gevaren, zoals temperatuurbeheersing, hygiëne en allergenen.

HACCP Richtlijn 2. Kritieke controlepunten

2. Neem maatregelen om deze risico’s te verminderen.

HACCP Richtlijn 3. Kritieke grenzen

3. Bepaal een ondergrens voor de risico’s, een bodem die absoluut niet overschreden mag worden. 

HACCP Richtlijn 4. Monitoring

4. Houd nauwlettend in de gaten wat er gebeurt in jouw keuken.

HACPP Richtlijn 5. Corrigerende maatregelen

5. Weet wat te doen als er iets misgaat. 

HACCP Richtlijn 6. Verificatie

6. Controleer regelmatig of jouw plan nog werkt.

HACCP Richtlijn 7. Documentatie

7. Houd alles bij in een overzichtelijk document, bijv. Google Docs of Excel.

Gezonde gasten zijn blije gasten 

Door deze richtlijnen goed toe te passen, bied je jouw gasten niet alleen heerlijk eten, maar ook veiligheid en gemoedsrust. En tevreden en gezonde gasten zijn essentieel voor het succes van jouw horecaonderneming. Start dus vandaag nog met het implementeren van deze HACCP-principes en leg de basis voor een bloeiende en veilige zaak!

veilige voedselproductie, aanvaardbaar niveau, kritische beheerspunten, goedgekeurde hygiënecode, wettelijk verplicht, haccp aanpak effectief

Wil je meer weten? 

Welkom bij JAM!, jouw go-to expert in HR en payroll voor de horeca. Met een decennium aan ervaring hebben we diepgaande kennis van de ins en outs van de horecabranche. We begrijpen horecaondernemers door en door en zijn erop gericht om hen te ontzorgen op het gebied van HR en alle administratie. Zo kun jij je volledig focussen op het succes van je onderneming! Wil je meer weten of leren? Neem contact met ons op of volg ons via LinkedIn, Instagram, Facebook. Hou ook onze blogpagina in de gaten voor waardevolle inzichten en de beste tips!