BLOG.

Gasten stelen peper en zoutstelletjes tot aan kussens en bestek

Heel wat ondernemers in de horeca kampen met gasten die stelen, schrijft het AD. En veel ondernemers doen geen aangifte. ,,Toch is het wel degelijk van belang. Al is het maar om het probleem kenbaar te maken,” aldus Bernadet Naber van Koninklijke Horeca Nederland.

,,Van peper en zoutstelletjes tot aan kussens en bestek; gasten nemen werkelijk van alles mee. Ik zou er een boek over kunnen schrijven”, zegt Olaf Taling van strandtent The Coast in Monster. ,,Ook al zijn het allemaal kleine dingen, de hoeveelheid spullen die wordt gestolen maakt het een groot probleem. Per jaar kost me dat duizenden euro’s.”

Of de ‘graaiende bezoekers’ door hebben dat ze een strafbaar feit plegen weet Taling niet. ,,Ik ga ervan uit dat ze dit in een winkel niet doen. Het lijkt wel alsof in de horeca andere regels gelden. Hier worden dingen ‘toegeëigend’ in plaats van gestolen. Alsof wij een soort vrijplaats zijn voor kleptomanen; hier kan en mag álles, het vrije leven!”, zegt Taling cynisch.

Maar de werkelijkheid is anders. ,,Ook wij hebben regels. Als je een biertje bestelt, is het niet vanzelfsprekend dat je het glas mag meenemen. Het zijn én blijven mijn spullen. Daar moet je van afblijven.”

Dit soort streken

Taling denkt erover na om ‘dit soort streken’ door te berekenen in zijn prijzen. ,,Dan draait de gast hiervoor op. De koffie en cola worden dan voor iedereen duurder – ook voor de onschuldigen.” Maar nee, vervolgt hij stellig, ,,zover mag het nooit komen. Toch moet het probleem écht een keer onder de aandacht worden gebracht. Stop er alsjeblieft mee.”

Ook de Boterwaag in Den Haag kampt met kleptomane gasten. Zeep, planten, prullenbakjes, porselein en zelfs reserveringsbordjes blijken hier in de smaak te vallen. ,,En we bestellen iedere maand opnieuw dekens. Dat geldt ook voor de luchtverfrisser”, vertelt bedrijfsleider Marieke Deltenre. ,,Luierzakjes op het toilet achterlaten is er ook niet meer bij. Over baby’s gesproken: zelfs het aankleedkussen – om het kind op te verschonen – is een keer meegenomen. Echt waar.” Volgens Deltenre is er meer sprake van baldadigheid dan van bewuste diefstal. ,,Naarmate de avond vordert verdwijnt er meer. Daarin speelt alcohol absoluut een rol. Morele waarden worden dan aan de kant geschoven.”

Glaasje te veel op

Dima Sadoon, leidinggevende van Luden op het Plein in Den Haag, beaamt dit. ,,Wie een glaasje te veel op heeft, kan rebels worden. Er ontstaan dan bijvoorbeeld weddenschappen die mensen nuchter nooit zouden houden.”

Zo heeft ‘Jan en alleman’ zich volgens Sadoon bijvoorbeeld al gewaagd aan het jatten van de tonnen die doorgaan als bartafels. Nooit gelukt, zegt ze, want die zijn veel te zwaar. ,,Gelukkig maar.” Ook blijken dummy wijnflessen, promotiemateriaal dat is gevuld met water, zeer geliefd. ,,Maar wel een enorme domper voor degene die hem opentrekt.”

Als Sadoon iemand op heterdaad betrapt, spreekt zij hem of haar erop aan. ,,Maar, zegt ze, ,,meestal ontdek je later pas dat er iets is gestolen. Je hebt nu eenmaal niet een stel ogen op iedere tafel.”

Helemaal voorkomen

Diefstal helemaal voorkomen zit er niet in, denk ze. ,,Dat is lastig”, meent Sadoon. Ook volgens Deltenre is het probleem slecht te ondervangen. ,,Echt mooie spullen kopen wij al niet meer. Daarvan wet je zeker dat ze gepikt worden. Maar ja, ook heel gewone spullen worden meegenomen. Dan kan je er namelijk thuis ook mee aankomen, want niemand die het opvalt.”

Taling bedacht een oplossing: ,,Straks zit gewoon alles achter slot en grendel. En het bestek ketenen we met draadjes vast aan de tafels. En we plaatsen detectiepoortjes bij de uitgang. De pieper gaat af bij degene die met een glas de deur uit durft te gaan. Ach, ik lach er nu wel om, maar eigenlijk is de situatie om te huilen. De gastvrijheid waar de horeca zo om bekend staat doet dit natuurlijk geen recht.”

Aangifte

Bernadet Naber, woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland, adviseert horecaondernemers om aangifte te doen in geval van diefstal. ,,We zien dat dat vaak niet gebeurt, vooral niet als het gaat om kleine dingen. Toch is het wel degelijk van belang. Al is het maar om het probleem kenbaar te maken.”

Sadoon moet hier een beetje om lachen. ,,Als het om iets waardevols gaat, is het natuurlijk een ander verhaal. Maar wat moet je zeggen als het om kleine dingen gaat? ‘Graag maak ik er melding van dat er vandaag een peper- en zoutstelletje is gestolen…’ Ik zou mezelf bijna voor lul zetten!”

Bovendien kost zoiets best veel moeite, gaat ze door. ,,De drukte is al bijna niet bij te benen. Laat staan als we voor ieder vergrijp ook nog eens aangifte moeten gaan doen. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Laten we hopen dat dit artikel daaraan bijdraagt.”

bron: De Ondernemer geschreven door Lisa Vos