BLOG.
carrière omscholing corona

Omscholing door corona: van kok tot Nederlands cursist

De horeca is alweer bijna vier maanden gesloten. Hierdoor denken veel horecamedewerkers na over een carrière buiten hun vakgebied. Keukenassistenten gaan aan de slag als hoveniers, barmedewerkers zoeken hun heil bij een bakkerij en managers slaan hun slag in de telecomwereld. Het UWV deelde al een lijst van mogelijke overstapberoepen voor de horecasector. Maar hoe ga je op zoek naar een nieuwe carrière?

Twee oud-medewerkers waagden de sprong en begonnen via JAM! met een cursus Nederlands. We spraken met ze over deze omscholing. ‘Het is de eerste stap naar een nieuwe vaste baan in Nederland.’

Oud-medewerker Maria stond eerst in de keuken, maar volgt nu Nederlandse les

Omscholing met JAM!

JAM! helpt mee met zoeken naar nieuwe carrièremogelijkheden. Dat is logisch, want omscholing heeft een ontzettend belangrijk sociaalmaatschappelijk doel: een waardevolle samenleving onderhouden in crisistijd. Oud-medewerkers Hannah en Maria verhuisden beiden een aantal jaar terug naar Nederland, waar ze aan de slag gingen in de keuken. Door de horecasluiting is er nu (tijdelijk) geen werk meer voor ze. Gelukkig kan JAM! ze een cursus Nederlands aanbieden.

Vloeiend Nederlands als basis

Hannah: ‘Ik heb aan de Hotelschool Den Haag gestudeerd, en ik woon hier al een aantal jaar. In februari begon ik met een baan als keukenassistent, maar door de horecasluiting liepen mijn shifts helaas steeds meer terug.’ Toen Hannah onverhoopt moest stoppen bij haar werk, merkte de Britse dat het lastig werd om een nieuwe baan te vinden zonder Nederlandse taalkennis.

‘Toen JAM! me benaderde voor omscholingsmogelijkheden, wist ik het meteen: ik moet vloeiend Nederlands spreken.’ Via Zoom volgt Hannah twee keer per week lessen, en ondertussen werkt ze als bezorger. Over zeven weken hoopt ze niveau Nederlands B1 te behalen.

De Filipijns-Britse Maria had als kok een goede carrière, maar liep ook tegen sollicitatieproblemen aan tijdens de horecasluiting. ‘Ik kreeg voor een paar maanden een uitkering. Toch werd ik steeds angstiger, want ik vond maar geen baan. Door de Nederlandse cursus te volgen, krijg ik meer rust. Ik bekijk mijn situatie van dag tot dag en blijf zo positief mogelijk.’ Deze instelling heeft Maria geholpen: sinds deze week heeft ze een baan gevonden als fietskoerier. ‘En ik heb al gezegd dat ik door wil groeien.’

omscholing corona carrière
Van kok naar fietskoerier; oud-medewerkers willen het liefst zo snel mogelijk weer aan de slag

Kun jij ook hulp gebruiken?

JAM! helpt alle medewerkers die door het coronavirus hun baan zijn kwijtgeraakt met omscholingsmogelijkheden. Dat hoeft niet per se een cursus Nederlands te zijn; er zijn natuurlijk veel meer opties. Ben jij ook recentelijk je baan kwijtgeraakt door de horecasluiting? Dan heb je waarschijnlijk al een mail van ons ontvangen. Wij helpen je namelijk graag verder! Als je nog niets hebt gehoord, dan mag je altijd een mail sturen naar data@jamhoreca.nl. We staan voor je klaar in deze moeilijke periode. Voor meer updates over JAM! in coronatijd kun je ook altijd onze nieuwspagina in de gaten houden.