BLOG.
Plastic wegwerpbekers, wegwerpbekers en bakjes, herbruikbare beker

Plasticverbod horeca: goed voor de wereld, lastig voor de horecaondernemer

Plastic fantastic? Nou, niet langer in de horeca! Sinds juli 2023 moesten horecabezoekers al betalen voor wegwerpplastics bij afhalen en bezorgen, en sinds 1 januari 2024 mogen de wegwerpplastics ook niet meer gebruikt worden voor consumptie ter plaatse. Een moment voor de horecaondernemer om in creatieve oplossingen te denken.

Skip the Straw Day

Elke vierde week van februari is het (blijkbaar) skip the straw day, oftewel ‘skip het rietje’-dag. Deze vrijdag dus! Een groep jonge activisten genaamd the Coral Keepers heeft deze dag geïntroduceerd. Ze vragen op deze dag of iedereen z’n glas wil kantelen in plaats van door een rietje te drinken. Kleine moeite, toch? Hier haalden we bij JAM! inspiratie uit om horecaondernemers te helpen met het plastic verpakkingen probleem.

Ga voor hoogwaardige recycling

De beste optie sinds de regels rondom plastic wegwerpbekers en -bakjes zijn veranderd, is het aanbieden van een herbruikbaar alternatief. Je kan wel geld gaan vragen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes, maar dat verhoogt waarschijnlijk toch de drempel voor mensen om iets te halen bij jouw zaak. Toen plastic tasjes niet langer gratis waren, nam het aantal verstrekte tassen af met zo’n 80 procent, zo stelt Rijkswaterstaat. Voor plastic bekers en plastic bestek zal dat misschien niet in dezelfde mate zijn, maar zeker weten doe je het niet.

Leveranciers met herbruikbare alternatieven in Nederland

Maar hoe begin je als horecaondernemer nu met hoogwaardige recycling? Wij zetten voor jou een aantal leveranciers in Nederland die stuk voor stuk een goed herbruikbaar alternatief aanbieden op de plastic beker, -borden en -bestek.

1. De Jong Ecocups: herbruikbare bekers

De Jong Ecocups is gespecialiseerd in duurzame alternatieven voor plastic wegwerpbekers. Ze verwerken in hun productielijnen karton waarvan de grondstof bestaat uit landbouw afval. Groener kan dit bedrijf haast niet; hun fabrieken draaien volledig op groene stroom.

2. Bio Futura: herbruikbare wegwerpbekers en -bakjes

Bio Futura biedt een breed scala aan duurzame verpakkingsmaterialen. Je kan hier echt alles voor een duurzame horecaonderneming vinden: composteerbare zakken, palmblad servies, houten bootjes en bakjes- en verpakkingen van hernieuwbare grondstoffen zoals PLA en bagasse (gemaakt van suikerrietvezels).

plastic bekers, plastic afval, biologisch afbreekbaar plastic

3. EcoWarehouse: bye bye plastic verpakkingen

EcoWarehouse levert eco-vriendelijke verpakkingen voor voedsel en dranken, zoals biologisch afbreekbare rietjes, composteerbare zakken en herbruikbare containers gemaakt van materialen zoals bamboe en roestvrij staal. Deze leverancier in eco-verpakkingen heeft wel wat minder voor de hand liggende producten in het assortiment. Ze hebben bijvoorbeeld ‘The Avocado Sock’, letterlijk een sokje voor avocado’s waar natuurlijke lanoline in zit. Een onrijpe avocado wordt hierin binnen 24 tot 48 uur rijp. Maar ze hebben ook toegankelijke dingen zoals bijenwasdoeken, waarin je allerlei etenswaren kan behouden.

4. PurePac

PurePac is gespecialiseerd in duurzame verpakkingsoplossingen voor de voedingsindustrie. Als je jouw eigen producten wil verpakken en verkopen aan gasten, is PurePac een goede keuze voor jou. Zo hebben ze onder andere kartonnen verpakkingen, verzendverpakkingen, recyclebare plastic verpakkingen en kartonnen kokers.

Laat je gasten zelf hun bekers en bakjes meenemen

Als het niet te ingewikkeld is bij de consumptie ter plaatse, kan je jouw gasten laten weten dat ze hun eigen herbruikbare verpakkingen mee mogen nemen: herbruikbaar servies, een afwasbare koffiemok, een eigen beker… Zo veel als je denkt dat je van je gast kunt vragen zonder dat ze het als een last gaan zien. Geef er een leuke twist aan, bijvoorbeeld korting voor de gast die een koffiemok met de gekste quote of afbeelding meebrengt.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar wat we voor jou als ondernemer kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op! Onder andere Ron Blaauw, The Harbour Club en UMH gingen je voor en maken gebruik van JAM!’s dienstverlening. En wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de horeca? Houd onze blogpagina en socials in de gaten (InstagramFacebookLinkedIn). Zo schreven we laatst over hoe het verlof van horecapersoneel rondom het krijgen van een kind werkt, en gaven we 4 tips over het aannemen van horecapersoneel.

 

Wil je niets missen van het allerlaatste horeca- en HR-nieuws? Schrijf je nu in voor de JAM! nieuwsbrief!

Ja, ik ontvang graag het laatste HR-nieuws en horeca-updates!