BLOG.
prijzen pagina JAM! Horeca

Scholier of student? Betaal dan minder of geen belasting.

Scholieren en studenten verdienen meestal een stuk minder dan mensen die fulltime werken, omdat ze minder uren werken, jonger zijn en/of een ander soort of niveau werkzaamheden verrichten; als deze groep voor het volle tarief belasting moeten betalen, dan blijft er vaak maar weinig geld voor henzelf over. En daarom is de studenten- en scholierenregeling ingevoerd! Als je de studenten- en scholierenregeling door ons laat toepassen, dan hoeven wij minder loonheffing voor jou te berekenen; hierdoor wordt er meestal geen of minder loonheffing op je loon ingehouden en krijg je al je of meer loon uitbetaald. Klinkt goed, toch?

Het enige wat je hoeft te doen is dit formulier invullen. Hier kun je bij ‘2’ invullen of je de regeling wilt laten ingaan of wilt beëindigen, en vanaf wanneer; ook geef je hier aan waarom jij van de regeling gebruik mag maken.  Lees het hele formulier van tevoren goed door; het invullen spreekt dan eigenlijk voor zich!

Je kunt zelf kiezen of je de studenten- en scholierenregeling door ons wilt laten toepassen. Als jij ervoor kiest dit niet te laten doen, dan kun je de teveel betaalde belasting na afloop van het belastingjaar terugvragen bij de jaarlijkse belastingaangifte.

Klik hier om het formulier te downloaden.

Weet je niet zeker of jij in aanmerking komt en wil je weten voor wie de scholieren- en studentenregeling bedoeld is?

  • voor scholieren die volgens de Algemene kinderbijslagwet recht hebben op kinderbijslag;
  • voor scholieren en studenten die volgens de Wet studiefinanciering 2000 of de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek recht hebben op een gift of prestatiebeurs;
  • voor scholieren en studenten die volgens de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten recht hebben op een tegemoetkoming in de studiekosten;
  • voor buitenlandse scholieren en studenten uit een ander land van de Europese Unie of uit IJsland, Noorwegen, Zwitserland of Liechtenstein die beschikken over een International Student Identity Card’ (ISIC).

Let op! Je kunt maar bij één werkgever tegelijkertijd van deze regeling gebruikmaken.

Bron: Belastingdienst.nl > Handboek loonheffingen 2016 > Thema’s > 16 Bijzondere arbeidsrelaties > 16.16 Studenten en scholieren.