BLOG.
carnaval 2024 horeca

Zo krijg je het hossende carnavalsvolk in je zaak

Horecaeigenaren onder de rivieren opgelet, carnaval is in aantocht! Dit is een van de meest kleurrijke en feestelijke periodes van het jaar, waarbij mensen zich hullen in extravagante kostuums en genieten van een uitbundige sfeer. Voor jou als horecaondernemer biedt dit een uitgelezen kans om je zaak te transformeren in een carnavalsparadijs. Hier zijn enkele creatieve ideeën om het meeste uit carnaval te halen en gasten een onvergetelijke ervaring te bieden.

1. Thema-decoratie waar je u tegen zegt

Creëer een levendige en feestelijke sfeer in je horecagelegenheid door het interieur te decoreren in carnavalsthema. Hang kleurrijke slingers op, plaats maskers aan de muren en zorg voor tafeldecoraties die passen bij de vrolijke carnavalssfeer. Dit draagt bij aan de feestvreugde en moedigt carnavalsvierders aan om deel te nemen aan het feestje in jouw zaak.

Let wel goed op dat je brandveilige of brandvertragende feestversieringen ophangt, waarschuwt de Koninklijke Horeca Nederland. Tijdens zulke drukke feestdagen zit een ongeluk in een klein hoekje. Loop alles in jouw zaak na, van blusmiddelen tot vluchtroutes.

2. Een speciaal carnavalsmenu

Ontwerp een speciaal carnavalsmenu met thematische gerechten en drankjes. Geef de gerechten namen die verwijzen naar carnavalsfiguren of lokale tradities. Denk aan kleurrijke cocktails (Dry January is immers voorbij!) en gerechten die passen bij de feestelijke ambiance. Een speciaal samengesteld menu kan de mensen aanmoedigen om iets nieuws te proberen en draagt bij aan de feestelijke ervaring.

3. Voor de competitieve carnavalsvierder: een kostuumwedstrijd!

Organiseer een kostuumwedstrijd en moedig je gasten aan om hun meest creatieve carnavalskostuums te dragen. Bied prijzen aan voor de meest originele, grappige of kleurrijke outfits. Dit stimuleert de deelname en verhoogt de feestelijke sfeer in je zaak.

4. Carnavalsmuziek

Zorg voor een playlist met opzwepende muziek om de sfeer te verhogen. Lokale traditionele carnavalsdeuntjes, samen met bekende liedjes, zal iedereen in de feeststemming brengen. De ouderen zijn vaak meer van de carnaval Hoempapa-muziek, en de jeugd wil daar graag wat hitjes die zij kennen tussendoor horen. Zo trek je een veelomvattend publiek aan.

Met carnaval kan je eigenlijk niet zonder een live band. Dit is hét moment voor elk amateursbandje uit Noord-Brabant en Limburg om te shinen.

5. Sluit je zaak aan bij een kroegentocht

De stropdas Kroegentocht in het Lampegat (Eindhoven), de Cravattentocht in ‘t Kielegat (Breda), en de Mestreechter Brandslang (Maastricht). Allemaal kroegentocht-initiatieven waar veel carnavalsvierders zich voor aanmelden. Ze gaan dan alle kroegen op de lijst af, en als ze het er leuk hebben blijven ze langer dan slechts één biertje hangen. Dat wil je natuurlijk!

Horecazaak MADDOX in Breda heeft zich bijvoorbeeld bij de Cravattentocht aangesloten.

Op de hoogte blijven?

JAM! is dé horeca en HR specialist en we schrijven hier dan ook regelmatig over. Zo schreven we laatst over onze samenwerking met restaurant MADDOX in Breda, wat de horecatrends van 2024 zijn, en hoe je tijdens Dry January de niet-drinker in je zaak krijgt. Voor de laatste updates over wet- en regelgeving in de horeca kun je ook bij ons terecht. Hier lees je wat de nieuwe horeca-cao is, en hier wat je moet doen als je een medewerker moet doorbetalen bij ziekte. Volg ons via onze nieuwspagina en op onze social media (InstagramFacebookLinkedIn).