BLOG.
horeca pensioen, pensioenfonds horeca, sectoren horeca

Alles over pensioen voor je horecawerknemers

Zodra je als horecawerkgever personeel in dienst hebt, ben je verplicht om hen deel te laten nemen aan de pensioenregeling van het Pensioenfonds Horeca en Catering. In dit artikel leggen we uit hoe de pensioenregeling precies werkt, en wat jij als horecaondernemer allemaal moet regelen voor je medewerkers.

De nieuwe pensioenwet

De invoering van de nieuwe pensioenwet en alle regels gebeurt heel stapsgewijs. Zo is de nieuwe pensioenwet is per 1 juli 2023 ingegaan. En uiterlijk januari 2025 moeten alle sociale partners een transitieplan hebben. Maar per 1 januari 2024 zijn er ook al definitieve veranderingen ingegaan. De meest ingrijpende verandering is dat horeca werknemers al vanaf 18 jaar verplicht pensioen opbouwen in plaats van 21 jaar. Dit betekent ook dat zij verplicht deelnemen aan de pensioenregeling, én dus aangesloten worden bij het Pensioenfonds Horeca en Catering. Bovendien gaat de nieuwe regeling uit van het geld dat een werkgever en werknemer samen opzijzetten voor het pensioen. Het maakt de werkgever en werknemer sociale partners.

Een nieuwe pensioenregeling voor de horeca

Door die intreding van de pensioenwet in juli 2023 moet er ook een nieuwe pensioenregeling komen. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft daarvoor overlegd met verschillende werkorganisaties en vakbonden voor de horeca. In de zomer zijn Veneca, CNV Vakmensen, De Unie, FNV Horeca, FNV Catering, en dus de KHN, tot een voorlopig akkoord gekomen. Dat kan je hier lezen. Deze pensioenregeling gaat – als alles volgens planning gaat – in op 1 januari 2025.

pensioenfonds horeca catering, nieuwe pensioenregeling, opgebouwde pensioen

Stappen bij het regelen van horeca pensioen

Stap 1: Check of jouw medewerkers onder een bedrijfstakpensioenfonds vallen.

Nou, deze stap kunnen we makkelijk voor jou maken: als je een horecazaak hebt, vallen jouw medewerkers onder het verplichte bijbehorende pensioenfonds. Dat is dus het Pensioenfonds Horeca en Catering (Phenc).

Stap 2: Zorg dat je de pensioenafdracht van de medewerker goed regelt

Je draagt maandelijks evenveel af als je werknemers, namelijk 8,4% over de pensioengrondslag. Jullie betalen dus samen voor de pensioenopbouw van de werknemer een premie van 16,8% over de pensioengrondslag.

pensioenfonds horeca, pensioenfonds horeca catering, pensioenfonds voor, sociale partners

Stap 3: Informeer werknemers over hun pensioenafspraken

Als werkgever heb je een zorgplicht. Om als betrokken collega’s met elkaar om te kunnen gaan, is het belangrijk dat je hen goed informeert over de opgebouwde pensioenen. Zowel bij indiensttreding als bij de uitdiensttreding en bij veranderingen op andere momenten. Als je dit niet doet kan het ook nare financiële gevolgen hebben: via de rechtbank kan je aansprakelijk worden gesteld door een werknemer.

Stap 4: Extra zaken omtrent pensioen voor werknemers

Bij Phenc wordt alleen pensioen opgebouwd voor lonen van tot en met €47.857 (dit is het bedrag in 2024). Zitten werknemers hierboven, dan kan jij als werkgever een zogeheten ‘collectieve aanvullende pensioenregeling’ opzetten bij Phenc. Op de website van Phenc staan bovendien een aantal zaken die niet bij de verplichte pensioenafspraken zitten inbegrepen, en waar jouw werknemers dus vragen over kunnen hebben. Deze vragen luiden:

  • Heb je het nabestaandenpensioen verzekerd?
  • Zo niet, kan je dat voor jouw werknemers doen?

Zorg dat je deze aspecten rondom pensioen ook grondig doordacht hebt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan met je werknemers.

Meer weten?

Wij zijn dé HR- en horecaspecialist. Als je met je horecaonderneming een samenwerking aangaat met JAM!, hoef je je geen zorgen meer te maken over personeelszaken zoals pensioen. Wij nemen dan alles voor je uit handen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Of wil je gewoon meer horecanieuws voor ondernemers lezen? Volg ons dan op onze social media (InstagramFacebookLinkedIn) of houdt onze nieuwspagina in de gaten!