BLOG.

Besparen op de investering én op de energiekosten van horeca-apparatuur.

Duurzaam ondernemen is een hot topic, zo ook in de horeca. Energiezuinig apparatuur, groene energie, slimme bespaartips en ga zo maar door. Horeca ondernemers zijn druk bezig om hun zaak te verduurzamen. Met behulp van kleine maatregelen en de komst van energiezuinig apparatuur wordt het steeds makkelijker om horeca ondernemingen te verduurzamen.

De basis: keukenopstelling en bespaartips

Volgens Hakvoort Professional is het belangrijk om bij de basis te beginnen. En die basis begint bij de keukenopstelling. Een energiezuinige koelkast naast een warmtebron, zoals een fornuis plaatsen, heeft geen enkel effect. Ook een goede afscheiding van warme en koude apparatuur zorgt ervoor dat er niet onnodig energie wordt verspild. Slimme keuzes in de aanschaf van apparatuur hebben ook een groot effect op verduurzaming. In plaats van één grote combisteamer, is het soms slimmer over voor twee kleinere modellen te kiezen. Als de chef het niet zo druk heeft, hoeft hij maar een kleine over op te warmen.

Het zijn vaak kleine maatregelen waarmee horeca ondernemers duurzamer kunnen ondernemen. Zet bijvoorbeeld niet direct al het apparatuur in de keuken aan na opening en vervang deurrubbers van koelingen op tijd. Reinig en onderhoud apparatuur goed om onnodige storingen te voorkomen en de levensduur van apparatuur te verlengen. Is apparatuur ouder dan 10 jaar? Dan is het advies om het apparatuur te vervangen met energiezuiniger apparatuur. Verouderd apparatuur slurpt onopgemerkt energie. Vernieuwd apparatuur is uitgerust met de nieuwste technische ontwikkelingen en hierdoor altijd energiezuiniger. Kortom: de basis van duurzaam ondernemen begint bij het nemen van kleine en slimme (energie)besparende maatregelen.

Investeren in duurzaam horeca apparatuur

Leveranciers zien de komst van energiezuinig apparatuur toenemen. Zo zijn bakwanden met HR-ketels, koelsystemen met A-labels en energiebesparende afzuigkappen steeds vaker de norm. Niet alleen fabrikanten zien het belang in van energiezuinig apparatuur, ook vanuit de overheid wordt dit gestimuleerd. Met de komst van de Energie Investerings Aftrek (EIA) regeling, wordt het nóg aantrekkelijker om te investeren in duurzaam horeca apparatuur.

Ondernemers kunnen namelijk flink besparen op de investerings- én energiekosten. Alhoewel een A-label koelkast in aanschaf duurder is, verbruikt de koeling aanzienlijk minder energie. Dat verschil is direct terug te zien op de energierekening. Daarnaast profiteren ondernemers van fiscaal voordeel als zij investeren in energiezuinig apparatuur. Hierdoor ontstaat een win-win situatie: besparen op de investering én op de energiekosten.

Bron: Businessbox.nl

Wil je niets missen van het allerlaatste horeca- en HR-nieuws? Schrijf je nu in voor de JAM! nieuwsbrief!

Ja, ik ontvang graag het laatste HR-nieuws en horeca-updates!