BLOG.
haccp regels keuken, micro organismen, staat veilig voedsel, kritische controlepunten, schadelijke bacteriën

De beste tips voor HACCP als je niet met de Hygiënecode werkt

In de horecawereld, waar elk detail telt en elke smaak zijn verhaal vertelt, is het toepassen van HACCP een beetje zoals het runnen van een achter-de-schermen orkest. Zelfs zonder het dirigentstokje (de Hygiënecode voor de Horeca) in je hand, kun je nog steeds een meesterwerk serveren. Want niet iedere horecaondernemer wil zomaar met de Hygiënecode werken. In dat geval moet je wel je eigen HACCP-beleid opstellen. Wij geven jou 4 praktische tips voor een goed HACCP-beleid, om jouw zaak te transformeren tot een HACCP-paradijs.  

1. Dompel jezelf onder in de wereld van HACCP 

Zie het als een mini-masterclass voor jou en je team. JAM! Academy biedt een online cursus HACCP aan die jullie in no-time van groentjes in voedselveiligheidsexperts omtoveren. Ook als je ooit al eens een cursus gedaan hebt. Volg de cursus collectief en iedereen is direct weer up-to-date met HACCP. Verderop in de tekst lees je meer over onze cursus. 

2. Ga op ontdekkingsreis in je eigen keuken 

Trek door je voorraadkamers, duik in je koelingen en volg elk ingrediënt tot op het bord. Onderweg noteer je waar de valkuilen zitten – de plekken waar dingen mis kunnen gaan. Deze ‘avontuurlijke tocht’ helpt je de cruciale momenten te identificeren waarop je extra alert moet zijn. Zorg bijvoorbeeld dat je superscherp bent op overal de juiste opslagtemperaturen en voorkom kruisbesmetting. En vergeet nooit om regelmatig je snijplanken te vervangen!  

zogeheten kritische controlepunten, voedselveiligheidsplan opstellen, haccp regels, hygiënische manier, voedselveiligheid, haccp regels werken

3. Stel je eigen spelregels op 

Voor elke gevaarlijke bocht in je keukenproces bepaal je wat de grenzen zijn. Denk aan de hierboven genoemde juiste temperaturen, hygiënevoorschriften, werken met allergenen en hoe je ervoor zorgt dat alles veilig verloopt. Maak er geen bureaucratisch gedoe van, maar houd het simpel en duidelijk. Wie doet wat, wanneer en hoe – teamwork makes the dream work

4. Het logboek is je beste vriend 

Het klinkt misschien wat ouderwets, maar een goed bijgehouden (online) logboek is goud waard. Noteer wat je doet om de boel veilig te houden, hoe je controles uitvoert en wat je actieplan is als er toch iets misgaat. Dit is niet alleen handig voor je eigen team, maar ook als de inspecteur ooit langskomt voor een bezoekje. 

Met deze aanpak houd je het professioneel, maar wel met een informele twist. Zolang je natuurlijk maar wel volledig HACCP-proof werkt. Het gaat erom dat je de veiligheid en kwaliteit van je gerechten garandeert, terwijl je tegelijkertijd de teamspirit hooghoudt. En onthoud: in de horeca zijn het de mensen, de passie en de zorg voor elk detail die het verschil maken. 

HACCP via de JAM! Academy 

Wij begrijpen dat jouw tijd kostbaar is. Daarom bieden we via ons eigen trainingsplatform, de JAM! Academy, een HACCP-cursus aan die recht door zee is. Speciaal voor drukke horecaondernemers en hun teams. Deze cursus is niet alleen een mooie manier om je kennis te verdiepen, maar geven jou en je personeel ook praktische tools en tips om elke dag veilig met voedsel om te gaan en efficiënt te werken. Samen zorgen we ervoor dat jouw zaak niet alleen bekend staat om zijn heerlijke eten, maar ook om zijn top-notch voedselveiligheid! Want bij JAM! geloven we dat jouw succes ons succes is. 

Benieuwd naar meer? 

Welkom bij JAM!, jouw go-to expert in HR en payroll voor de horeca. Met een decennium aan ervaring hebben we diepgaande kennis van de ins en outs van de horecabranche. We begrijpen horecaondernemers door en door en zijn erop gericht om hen te ontzorgen op het gebied van HR en alle administratie. Zo kan jij je volledig focussen op het succes van je onderneming! Wil je meer weten of leren? Neem contact met ons op of volg ons via LinkedIn, Instagram, Facebook. Hou ook onze blogpagina in de gaten voor waardevolle inzichten en de beste tips!