Dat oordeelde de kantonrechter in Amsterdam in een zaak die fietskoerier Sytze Ferwerda (20) had aangespannen. Waar ging dat ook alweer over? Onze klant Deliveroo, dat inmiddels in veertien Nederlandse steden maaltijden bezorgt, eiste vorig jaar dat alle 1900 fietskoeriers hun arbeidscontract verruilden voor een overeenkomst op basis van zelfstandigheid. Bezorgers zouden die flexibiliteit prettiger vinden. Ook zouden ze meer verdienen. Ferwerda pikte dat niet. “Ik wil werknemer blijven, want dan ben ik verzekerd van inkomsten”, vertelde de 20-jarige student voorafgaand aan de zitting. “Want wat als ik een ongeluk krijg en arbeidsongeschikt raak? Ook bouw ik geen pensioen op.” Met hulp van vakbond FNV Jong en de PvdA zamelde hij 7000 euro in om de juridische kosten te kunnen betalen.
Volgens de rechter was uiteindelijk duidelijk dat de overeenkomst bedoeld was als zzp-contract. ‘Ook uit de wijze van werken daarna blijkt niet dat er sprake was loondienst,’ aldus het vonnis. Ferwerda is teleurgesteld in het vonnis en overweegt in hoger beroep te gaan, als hij aan geld voor de proceskosten kan komen.
Freelancers
Volgens het bedrijf zitten fietsende maaltijdbezorgers helemaal niet te wachten op het strakke keurslijf van een arbeidscontract. Het nieuwe beleid heeft al tot veel nieuwe aanmeldingen geleid van zogeheten ‘riders’. De advocaat van Deliveroo betoogde tijdens de behandeling van de zaak vorige maand, dat het gebrek aan flexibiliteit bij het koeriersbedrijf juist voor veel ‘riders’ de reden was om te stoppen met het werk. De ‘riders’ die nog onder de 18 zijn, de 16 en 17 jarigen, kunnen zich heel snel en gemakkelijk inschrijven bij JAM! waarna zij direct aan de slag kunnen voor Deliveroo. Volgens de wet mag je namelijk pas na je achttiende levensjaar aan de slag als zzp’er. Voor die tijd zorgt JAM! dat het de werknemers aan niets ontbreekt!