Het is al enige tijd een veelbesproken onderwerp: schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst heeft aangekondigd hier per 2025 strenger op te controleren. Heb je zzp’ers voor je werken en twijfel je of de Belastingdienst jouw opdracht voor diegene misschien toch als dienstverband-hebbende beschouwd? Wij hebben een stroomschema voor je gemaakt om je op weg te helpen de werkrelatie duidelijk te krijgen.
Wat schijnzelfstandigheid inhoudt
Vanaf 1 januari 2025 gaat De Belastingdienst controleren of er sprake is van een arbeidsrelatie, gebaseerd op het wetsartikel over de arbeidsovereenkomst (artikel 7:610 BW). Daarnaast checkt De Belastingdienst de relevante gezichtspunten uit het Deliveroo-arrest van de Hoge Raad.
Geen paniek, trouwens: er is een overgangsperiode van één jaar waarin geen vergrijpboetes worden opgelegd indien partijen kunnen aantonen dat ze aan de slag zijn met het verkleinen van schijnzelfstandigheid binnen hun organisatie. Toch is het belangrijk om al de stappen te maken tegen deze vorm van verkapt dienstverband.
Hoe je schijnzelfstandigheid tegengaat
Naast onderstaande stappen vragen we ondernemers om zich te realiseren dat volledige duidelijkheid niet bestaat en dat informatie inwinnen erg belangrijk is. Maak onderscheid met je werknemers en gebruik je gezonde verstand. En organiseer je werknemers op basis van de informatie uit het Deliveroo-arrest.
1. Gebruik modelovereenkomsten.
Dat zijn door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomsten die duidelijk maken dat er geen dienstverband aanwezig is. Via deze link zie je welke overeenkomsten allemaal zijn opgesteld door de Belastingdienst. Maar let op: er bestaan geen 100% compliant zzp-contracten. Modelovereenkomsten bieden geen zekerheid; elke arbeidsrelatie moet afzonderlijk worden beoordeeld. Modelovereenkomsten kunnen wel houvast bieden, maar zijn niet doorslaggevend. Uitleg en daadwerkelijke kwalificatie is dus het belangrijkste.
2. Gebruik ons stroomschema: beoordeling arbeidsrelatie.
JAM! is een payrollbedrijf voor de horeca, met zo’n 365 klanten en 8000 medewerkers. Wij weten hoe de contracten voor zelfstandige ondernemers werken en helpen werkgevers met het kwalificeren van schijnzelfstandigheid. Download hier onze PDF met het stroomschema om te kijken of jouw zelfstandig ondernemers (zzp’ers) volgens de juiste contractvorm werken.
3. Denk goed na of een zzp’er inhuren noodzakelijk is
Om verwarring over de juiste contractvorm te voorkomen kan je nagaan of je de specifieke opdracht echt moet uitbesteden aan een zelfstandig ondernemer, of dat het eigenlijk kan worden opgepakt door een werknemer in loondienst. Geen externe inhuur, het juiste contract en je hoeft je geen zorgen te maken om de handhaving op schijnzelfstandigheid.
Meer weten?
Klanten van JAM! hoeven zich geen zorgen te maken om schijnzelfstandigheid. Wij pluizen al zo’n 10 jaar alles omtrent HR regels- en wetgeving uit. Alles waar bij arbeidsrecht sprake van is. Ben je er na het doorlopen van de overeenkomsten en het checken van ons stroomschema alsnog niet uitgekomen? Je kan altijd contact met ons opnemen om advies in te winnen.