BLOG.
Laurentz JAM!

Laurentz opende vlak voor horecasluiting: ‘Alle gasten hebben ons onthouden’

Sinds maart kun je er in Heemskerk niet meer omheen: grandcafé en cultuurhuis Laurentz. De zaak is namelijk gevestigd in een monumentaal pand van maar liefst 102 jaar oud! In het verleden diende het pand als jongensschool, maar ook als een poppodium waar Herman Brood maar al te graag optrad. Laurentz is vernoemd naar de Laurentiuskerk, die er recht tegenover staat. Eigenaar Arjan Sierhuis voegt toe: ‘Bovendien is het een knipoog naar de nozems, die hier vroeger naar school gingen.’ Vanwege het coronavirus worden de evenementen voorlopig nog uitgesteld, maar het restaurant draait op volle toeren. Als nieuwe relatie van JAM! is het daarom nu de perfecte tijd om Laurentz in het zonnetje te zetten.

Laurentz JAM!
Dat Laurentz gehuisd is in een voormalige school, wordt duidelijk als je voor het pand staat

Een horeca-ondernemer in hart en nieren

Arjan begon vroeg met ondernemen in de horeca; op zijn 23e was hij al eigenaar van zijn eerste zaak. Door de jaren heen kwamen hier nog drie zaken bij, totdat hij drie jaar geleden besloot om alles te verkopen en meer tijd met zijn gezin door te brengen. Toen het monumentale pand op de markt kwam, heeft Bouwbedrijf Dijkman en Carbaat samen met Arjan Sierhuis en een aantal mooie culturele instellingen een plan met goede ideeën ingediend. Dit plan bleek het winnende ticket: een cultuurhuis met grandcafé, die de geschiedenis en de omgeving eert. ‘In het logo van Laurentz zie je glas in lood, wat verwijst naar de kerk hier tegenover,’ legt Arjan uit. Boven het restaurant bevindt zich bovendien een yogaschool, en ook is er de mogelijkheid om vergaderruimtes af te huren. Alle hoeken van het pand worden bij Laurentz benut – een slimme zet voor een uitgebreide doelgroep.

Op de benedenverdieping vind je het grandcafé van Laurentz

Na elf dagen de horecasluiting

De horecasluiting op 15 maart volgde anderhalve week nadat Laurentz open was gegaan. ‘We waren maanden aan het verbouwen geweest, en we hoopten dat het coronavirus minder heftig zou uitpakken,’ zegt Arjan. Hoewel niemand op dit nieuws wachtte, kon Arjan het voor zijn team in iets positiefs omdraaien. Aangezien er in de weken ervoor draaidagen waren gemaakt van soms wel zo’n vijftien uur per dag, voelde de aanvankelijke sluiting van drie weken als een verdiende vakantie. ‘We waren van plan om erna weer in volle glorie open te gaan, waardoor de verlengde sluiting wel even vervelend was.’ Er werd na overleg besloten om van thuisbezorging af te zien, omdat de kwaliteit van de gerechten niet kon worden gewaarborgd. Als nieuwe zaak was Arjan nog bezig om naam te maken. ‘En als je gerechten bezorgt die blijken tegen te vallen, zal men wel twee keer nadenken voordat ze bij je restaurant komen eten.’ Om toch nog in contact te zijn met zijn personeel, appte Arjan regelmatig met ze en bezorgde hij bij iedereen een fles wijn. Inmiddels is het team weer compleet in hun element op de werkvloer.

Laurentz JAM!
De Taco’s al Pastor zijn er ook in vegetarische variant met pulled jackfruit

De ‘lekkere keuken’ legt Laurentz geen windeieren

Het motto ‘Uit & Eten’ refereert slim naar de belevenis die Laurentz belooft. Chef-kok Niels Lodewijks en Arjan kenden elkaar al een aantal jaar, waardoor Niels zich al in een vroeg stadium bij het team aansloot. Met de menukaart willen de mannen zichzelf onderscheiden. ‘We zien het vooral als een lekkere keuken,’ legt Arjan uit. Er staan klassiek Franse gerechten op, maar er zijn ook mediterraanse variaties. Denk aan steak tartaar, risotto, vegetarische tajine en beef wellington. Arjan heeft de usual suspects bewust overgeslagen: ‘We serveren geen carpaccio of saté. Wél hebben we spareribs, maar dan echt alleen de allerlekkerste! Bovendien zijn alle sauzen hier huisgemaakt; we houden niet van pakjes en zakjes.’ Het oog voor detail heeft Arjan en Niels geen windeieren gelegd. Hoewel het restaurant elf dagen na opening de deuren alweer tijdelijk moest sluiten vanwege het coronavirus, onthield een groot aantal gasten hun avond bij Laurentz. Op drie juni heropende de zaak, en verschenen dezelfde gezichten aan tafel als de zondag waarop de horeca moest sluiten. ‘Ze kwamen specifiek terug om ons te steunen,’ lacht Arjan. Inmiddels zit de zaak elke avond vol. Wanneer het cultuurpodium opengaat, is nog onduidelijk. Maar één ding is zeker: Arjan heeft met Laurentz haarfijn aangevoeld wat er nog miste in Heemskerk.

Op de hoogte blijven?

Ben je benieuwd welke horecagelegenheden zich nog meer bij JAM! hebben aangesloten? Bekijk dan onze klantcases, volg onze social media pagina’s (FacebookInstagramLinkedIn) en vergeet vooral niet onze blog-pagina te checken. Hier zetten we geregeld onze klanten in het zonnetje!