BLOG.
#fittestrijders

Renato’s doneert met #FitteStrijders gratis diners aan de zorg

Een uitdrukking als ‘bij de pakken neerzitten’ komt simpelweg niet voor in het vocabulaire van onze klant Renato’s Amsterdam. Terwijl de horeca op z’n kop getild is, hebben eigenaren Freek Schraa en Kim Lakho samen met hun collega’s bij Renato’s de handen ineengeslagen met het bevriende bedrijf Fanbased. Hieruit is het initiatief #FitteStrijders ontstaan: gratis gezonde maaltijden en mentale begeleiding voor het zorgpersoneel.

Renato’s kookt honderden maaltijden, en Fanbased verzorgt online coachingsessies waarin vele (oud-)topsporters aan het woord komen. Op deze manier ontvangt men niet alleen fysieke, maar ook emotionele steun. JAM! belde met operationeel manager Michelle Looij van Renato’s om erachter te komen hoe ze dit initiatief in zulke roerige tijden hebben opgezet: ‘Het is knokken, maar daar zijn we goed in.’

https://www.youtube.com/watch?v=b16mG32X4U4&feature=emb_title
Renato’s en Fanbased deden een beroep op hun netwerk, waardoor er in een mum van tijd een website en een video werden gecreëerd voor #FitteStrijders

In de overlevingsmodus

In de eerste paar uren nadat de horecasluiting door het coronavirus bekend was gemaakt, voelden alle teamleden volgens Michelle ‘een flinke emotionele klap’. Toch volgde vrij snel de overlevingsmodus en woog Renato’s, met zijn thuisbasis op het Van der Helstplein in de Amsterdamse Pijp, alle componenten zorgvuldig af. Vragen als ‘Hoe ga je hier doorheen komen? Waar kun je besparen? En hoe ga je je bedrijf overeind houden?’ hielden de gemoederen flink bezig.

De thuisbezorging ging door, en al gauw zorgde de grote vraag van de buurt ervoor dat er vanaf nu ook take-away pasta- en pizzapakketten bij het restaurant te koop zijn. ‘De verbroedering in de buurt is groot: mensen lopen op een veilige afstand langs onze restaurants en roepen dat ze ons missen,’ zegt Michelle.

#fittestrijders
Normaal gesproken staan er verse pasta’s op het menu van Renato’s Osteria, dat gecreëerd is door chef Thomas Eerkens

Individuele Tikkies én grote donaties aan #FitteStrijders

Toen een vriend van Renato’s vanuit Fanbased opperde om iets goeds met de leveringen te gaan doen in combinatie met mentale coaching, was de toon gezet. ‘Supergaaf, dachten we. Binnen een paar dagen stond het initiatief al op poten,’ aldus Michelle. Het mooiste is dat iedereen #FitteStrijders kan helpen. De sponsoring gaat via individuele donaties die met Tikkies worden betaald, maar er zijn ook een aantal grote giften binnengekomen.

Zowel Coca Cola als Redbull heeft namelijk een lading drankjes gedoneerd, en KLM leverde allerlei producten (zoals kwarkjes) die zij niet meer konden gebruiken vanwege geschrapte vluchten. Bovendien gaven Nature’s Pride en EatMe onder andere dozen vol avocado’s en mango’s.

Michelle: ‘Het zorgt voor een heel leuk creatief proces, omdat we anders dan normaal te werk gaan. Er mogen natuurlijk maar een paar personen tegelijk in het restaurant, en de handen worden continu gewassen.’ Chef Thomas Eerkens kookte onder andere al een minestrone met borlottibonen en orzo en een vegetarische couscoussalade met geroosterde broccoli, zoete aardappel, feta en basilicumdressing. Het zijn maaltijden die waarmaken wat ze beloven: dat het de strijders in de zorg fit houdt.

#fittestrijders
Deze vegetarische couscous met groente en feta ging rechtstreeks naar het zorgpersoneel

In één week vijfhonderd maaltijden

De focus van #FitteStrijders ligt nu vooral op ziekenhuizen in Amsterdam. Daarom konden het OLVG en VUmc al rekenen op ladingen vol verse maaltijden, die persoonlijk werden afgeleverd met de Renato’s-auto. Bovendien mag iedereen die in de zorg werkt, op vertoon van hun zorg- of ziekenhuispas op dinsdag en donderdag een gratis maaltijd ophalen bij Renato’s Osteria (Van der Helstplein 17).

Dit heeft in één week geleid tot maar liefst vijfhonderd gratis maaltijden, en de teller loopt elke dag snel op! Er is veel mankracht nodig om het initiatief op volle kracht vooruit te laten gaan, maar hier is dan ook aan gedacht. Zo staat niet alleen Renato’s eigen personeel te popelen om te werken; de KLM heeft ook een netwerk van 100 vrijwilligers die bereid zijn om waar nodig te helpen.

#fittestrijders
Met je ziekenhuispas kun je net zoals deze zorgstrijders op dinsdag en donderdag een gratis maaltijd ophalen bij Renato’s Amsterdam

Mentale coaching met voormalige Olympiërs

De mentale ondersteuning wordt verzorgd door Fanbased door middel van online videogesprekken op Youtube met onder andere artsen en (voormalig) atleten, waaronder Olympiër Kim Lammers. In deze coachingsessies komen onderwerpen zoals presteren onder druk en leiding geven aan teams aan bod. Daarnaast is er nog het e-mailadres fittestrijders@fanbased.nl opgericht, waar mensen uit de zorg aan Fanbased specifieke vragen kunnen stellen als ze een mentale opkikker kunnen gebruiken.

Steun komt uit alle hoeken: zo heeft ook Anky van Grunsven op Instagram een oproep gedaan om aan #FitteStrijders te doneren

Meehelpen door maaltijd te doneren

Er zijn dus genoeg medewerkers, maar dat betekent uiteraard niet dat het eindstation nu al bereikt is. Renato’s is nu bijvoorbeeld in bespreking met een partij om duurzamer verpakkingsmateriaal te leveren. Op de vraag hoe men zelf #FitteStrijders helpt, zegt Michelle enthousiast: ‘Mensen kunnen heel simpel een maaltijd sponsoren aan iemand in de zorg!’

En daarnaast werkt het natuurlijk om hun boodschap zowel online als offline te verspreiden. Hoewel niemand deze crisis had zien aankomen, benadrukt Michelle juist nu de positiviteit en creativiteit in het team. ‘We gaan er gewoon vol voor – we blijven een grote familie.’ Het lijkt ons de beste formule tot succes in deze tijden van crisis.