Zodra je personeel in dienst neemt, moet je een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E of RIE) hebben. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert steeds vaker of horecazaken deze RI&E hebben, en de boete kan hoog zijn. Daarom leggen we jou in dit artikel uit wat een RI&E precies is, wat de regels zijn en hoe je het moet opstellen.
Wat is een Risico Inventarisatie en Evaluatie?
Het is erg belangrijk om de veiligheidsrisico’s in kaart te brengen en een gezonde werkomgeving te bewerkstelligen. Middels een RI&E worden echt alle arbeidsrisico’s in kaart gebracht, dus ook de risico’s die uiteindelijk kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim. Hoe je deze arbeidsrisico’s aanpakt, werk je uit in een plan van aanpak.
Regels omtrent het laten toetsen van de RI&E
Heb je minder dan 25 werknemers? (En daarmee bedoelen we niet alleen fulltimers, maar echt alle werknemers). Dan hoeft jouw RI&E niet door een externe deskundige getest te worden. Dit betekent niet dat je er geen hoeft te hebben: De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert nog steeds of je aan het arbobeleid over een veilige en gezonde werkomgeving hebt voldaan. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft dit zo geregeld om hoge kosten voor kleine bedrijven te voorkomen.
Als horecaondernemer een RI&E regelen
Je kan een eigen RI&E plan opstellen. Op zelfinspectie.nl staan vijf belangrijke onderwerpen die de Nederlandse Arbeidsinspectie controleert. Je kan op hun website een checklist doorlopen zodat je weet hoe het ervoor staat met jouw zaak. De vijf belangrijke onderwerpen zijn:
1) gezondheid en veilig werken;
2) werken met gevaarlijke stoffen;
3) werkdruk en ongewenst gedrag;
4) eerlijk werken;
5) ongevalsonderzoek.
Ook kan je de Horeca RI&E gebruiken die op de officiële RIE site staat. In dit instrument staan de risico’s en maatregelen die afgestemd zijn op de horecabranche. Om dit gratis instrument te bekijken moet je je eerst registreren, maar dat kan heel gemakkelijk met je e-mailadres en gebruikersnaam.

JAM!Helpt jou met een RI&E opstellen
JAM! heeft onlangs een dienst opgericht voor het welzijn van jouw horecawerknemers. JAM!Helpt focust zich volledig op het voorkomen van uitval door ziekte, en het boosten van werknemersgeluk. Je kan er in deze brochure meer informatie over vinden.
Het uitvoeren van een RI&E kan complex zijn, zelfs met de checklists. JAM!Helpt jou als ondernemer met de Risico Inventarisatie en Evaluatie: we hebben een ruim ervaren RI&E-partner die jou ondersteunt bij het uitvoeren ervan, inclusief het opstellen van een plan van aanpak en het aanstellen van de maatregelen. Pak deze kans aan! Bij JAM!Helpt krijgen we namelijk eersterangs mee dat de arbeidsinspectie strenger wordt en vaker controleert. Nogmaals: heb je geen RI&E plan, dan mag de arbeidsinspectie direct een boete opleggen.
Meer weten?
Wij zijn JAM!, dé payroll- en HR specialist voor de horeca met een uitgebreid servicepakket. Onze experts zijn onder andere bekwaam op het gebied van verzuim, wet- en regelgeving en salarisadministratie, maar ook van allerlei andere HR gerelateerde kwesties die bij JAM! na 10 jaar ervaring snel opgelost zijn. Neem contact met ons op over de mogelijkheden of vraag vrijblijvend een offerte aan. We schrijven ook regelmatig over wat er allemaal speelt in de horecasector. Van wet- en regelgeving tot aan de laatste trends; check het op onze socials (Instagram, Facebook, LinkedIn) of blogpagina.