BLOG.

STAP-budget, doe er je voordeel mee!

Wil je een opleiding volgen om jezelf te ontwikkelen? Dit kan met het STAP-budget (Stimulering Arbeidsmarkt Positie). Dit is een subsidie van maximaal € 1000,- per individu per jaar voor scholing en ontwikkeling. Elke twee maanden start een aanvraagperiode, dus kijk snel wanneer jij je kunt aanmelden!

Check of je in aanmerking komt

Iedereen vanaf 18 jaar die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt mag het STAP-budget aanvragen. Het budget is niet alleen voor mensen in loondienst, maar ook voor zzp’ers, ondernemers en werkzoekenden. Je moet voldoen aan drie voorwaarden, die overigens ook terug te vinden zijn op de site van UWV:

  • Je bent tussen de 18 en pensioensgerechtigde leeftijd;
  • Je bent EU-burger of partner van een EU-burger;
  • Je bent de afgelopen 2 jaar minstens 6 maanden in Nederland verzekerd geweest voor de volksverzekeringen.

Kies een training of opleiding

De training, cursus of opleiding die je wil volgen moet wel in het STAP-scholingsregister staan. Weet je nog niet welke opleiding je wil volgen? Kijk eens op www.stap-budget.nl/opleidingen en doe inspiratie op! Hier staan allerlei opleidingen, trainingen en cursussen die je kan doen met het budget. Denk ook aan bijvoorbeeld een cursus SVH Sociale Hygiëne, barista, bartender + bierbrevet, wijncursus of training Hospitality Management! De keuze is reuze.

Voor het aanvragen van het budget heb je een STAP-aanmeldingsbewijs nodig van de opleiding waar je je inschrijft. Het STAP-budget moet je zelf aanvragen via https://www.stapuwv.nl/p/voorportaal.

De stappen zijn dus als volgt:

  1. Schrijf je in voor een training of opleiding uit het STAP-scholingsregister;
  2. Ontvang het STAP-aanmeldingsbewijs (pdf per email);
  3. Vraag het STAP-budget aan via het STAP-portaal van het UWV;
  4. STAP-budget wordt toegekend en uitbetaald;
  5. Start de training/opleiding.

De volgende aanvraagperiode start op dinsdag 28 februari 2023 om 10.00 uur. Wees er snel bij, want het STAP-budget is beperkt! Op = op.

Meer kans op STAP-budget als praktisch geschoolde

Het STAP-budget vormt een aanvulling op alle individuele budgetten die door private partijen (zoals bijvoorbeeld werkgevers) ter beschikking worden gesteld. Vanaf 2023 wordt een deel van dit budget gereserveerd voor de doelgroep praktisch geschoolden (tot en met MBO 4). Het STAP-budget wordt hiermee toegankelijker voor deze groep, waardoor meer praktisch geschoolden extra scholing kunnen volgen.