BLOG.

2021: geen rietjes meer in jouw cocktail

Wegwerpplastic zoals borden, bestek, rietjes, ballonstokjes en wattenstaafjes worden verboden in de EU volgens op woensdag 24 oktober aangenomen voorstellen.

Het zat er al aan te komen, maar nu wordt wegwerpplastic, samen goed zijn voor meer dan 70% van het zwerfvuil op zee, vanaf 2021 verbannen van de Europese interne markt. Dit staat in voorstellen die zijn aangenomen door het Europees Parlement. Het Parlement voegde daarbij producten toe aan de lijst van verboden plastic vanaf 2021: producten gemaakt van onder invloed van zuurstof afbreekbare kunststoffen zoals tassen of verpakkingen, en fast-fooddozen gemaakt van geëxpandeerd polystyreen. Maar ook dus plastic patatbakjes, plastic bordjes van partycateraars en rietjes van de bartender.

Andere producten

Het gebruik van enkele andere producten, waarvoor op dit moment nog geen alternatief voor handen is, moet door de lidstaten met ten minste 25% worden verminderd in 2025. Dit geldt voor wegwerpproducten zoals hamburger- en broodjesdozen en dozen voor fruit, groente, toetjes en ijs. De lidstaten zullen nationale voorstellen doen voor het aanmoedigen van het gebruik van producten voor meermalig gebruik en hergebruik en recycling. Andere soorten plastic, zoals drinkflessen, moeten apart worden verzameld en gerecycled met een percentage van 90% in 2025.

#iamstrawless

De campagne #iamstrawless, waarin Amsterdam de strijd aanbindt met plastic rietjes, is al een paar maanden actief met bijvoorbeeld het ‘Plastic Free Gin Tonic-festival’. Veel bartenders gebruikten onbewust veel rietjes. Eentje om de mix te proeven, twee rietjes in een glas… Geïnspireerd door de 2.3 miljoen rietjes die het Amerikaanse Seattle al maandelijks via een vergelijkbare campagne uitspaart, startten Arian Lurie en Suzan Wessels IamStrawless. Verschillende bars hebben zich al aangesloten bij de strijd en serveren hun drankjes plasticvrij. Ook het cocktailbedrijf waarbij wij als JAM! een workshop hadden, hanteerde de #iamstrawless.