De nieuwe minimumlonen voor in de horeca zijn bekend. De minimumlonen veranderen twee keer per jaar, per 1 januari 2024 en 1 juli 2024. Dit is een reguliere stijging. Het wettelijk minimumuurloon gaat met 3,08% omhoog ten opzichte van 1 januari 2024.
Het belang van de wettelijke regels
Het is voor werknemers en werkgevers belangrijk om altijd de nieuwe minimumlonen te checken. Zo voorkom je dat je als werknemer te weinig krijgt of dat je als werkgever je personeel onderbetaalt. Als werkgever moet je tijdig nagaan of je medewerkers recht hebben op een hoger uurloon. Doe dit tijdig, want je kan een flinke boete krijgen voor onderbetaling van het minimumloon in de horeca. Gelukkig hoeven klanten van JAM! dit niet zelf te doen. JAM! zorgt voor alle wettelijk minimumloon aanpassingen.
De nieuwe wettelijk minimumuurloon tabellen per 1 juli
Hieronder zie je de twee belangrijkste tabellen, met als insteek het minimum uurloon in de horeca. Er is onderscheid gemaakt tussen vakkrachten en niet-vakkrachten. De eerste tabel is voor werknemers die 18 jaar of ouder zijn en in één van de vakkracht categorieën valt. De tweede tabel hieronder is voor werknemers vanaf 15 jaar of ouder die geen vakkrachten zijn. In welke categorie jouw vakkrachten vallen, kan je nagaan op www.referentiefunctieshoreca.nl.
Let erop dat je in de juiste tabel kijkt. Hieronder staan tabellen voor 1) medewerkers die vallen onder de Koninklijke Horeca Nederland cao en 2) medewerkers die vallen onder de Nederlandse Horeca Gilde cao.
Minimum uurloon tabellen KHN horeca cao
Minimum uurloon tabellen NHG horeca cao
Minimum uurloon tabellen KHN horeca cao vakkrachten
Je kan de volledige wettelijk minimumloon tabellen ook terugvinden op de website van de Koninklijke Horeca Nederland. Je ziet hier ook alle vakkracht categorieën terug.
Meer weten?
Wij zijn JAM!, dé HR- en payrollspecialist voor de horeca. Met onze 10 jaar ervaring bij onze ruim 350 klanten weten we alles over het reilen en zeilen in horecazaken. We snappen horecaondernemers als geen ander, en nemen hen graag alle HR- en administratieve lasten uit handen. Zodat zij het optimale uit hun zaak kunnen halen! We ontzorgen al onder andere Ron Blaauw, The Harbour Club en de George restaurants van UMH. We publiceren ook veel voor de horecaondernemer. Check onze LinkedIn, Instagram, Facebook en blogpagina om kennis op te doen!