Wanneer ben je een vakkracht?
- De medewerker is 18 jaar of ouder en beschikt over een erkend vakdiploma met betrekking tot de functie die de medewerker uitvoert. Dit betekent dat wanneer de medewerker werkzaam is als kok en een erkend diploma heeft voor de werkzaamheden van een kok wordt de medewerker benoemd tot vakkracht.
- Wanneer de medewerker 1976 ervaringsuren heeft gewerkt in de betreffende functie is de medewerker vanaf dat moment officieel een vakkracht. Let op! Deze uren moeten op dezelfde functie worden gemaakt. Deze ervaringsuren in dezelfde functie, kunnen bij de huidige werkgever of bij de vorige werkgever worden opgedaan. Dit moet aantoonbaar zijn middels loonstroken.
- Ben je ouder dan 18 en ben je ingedeeld in functie groep 5 of hoger op basis van het handboek referentiefuncties Horeca dan is de medewerker standaard vakkracht.
Wanneer heb je recht op 2% vakkracht verhoging?
Voor alle vakkrachten geldt een 2% verhoging zoals opgenomen in artikel 4.7 lid 5 in de horeca cao: “De lonen van vakkrachten met een feitelijk loon per 31 december 2022 tussen het basis en eindloon en op het eindloon van de loontabel per 1 april 2022 worden per 1 januari 2023 verhoogd met 2%.”. Dit betekent dat de vakkrachten met een feitelijk loon tussen het basis en eindloon 2% verhoogd worden. Dit is verplicht voor de vakkrachten met een feitelijk loon tussen het basis en eindloon er hoeft verder niet voldaan te worden aan overige voorwaardes.
- Als een vakkracht op 31 december 2022 feitelijk loon boven het eindloon verdient moet het loon met 2% verhoogd worden, mits die werknemer 24 maanden in dienst is op 1 januari 2023.
Wanneer heb je recht op 2% periodieke verhoging?
Vanaf 1 januari 2023 heeft de vak volwassen vakkracht met een feitelijk loon tussen het basis- en het eindloon op 31 december van het jaar ervoor jaarlijks recht op een loon bij de volgende periodiek van 2%. De periodieken zijn verwerkt in de loontabellen. Een werknemer is vakvolwassen wanneer hij 21 jaar of ouder is. De voorwaarde voor de periodieke verhoging is dat de medewerker op 1 januari 2023 ten minste een vol kalenderjaar in dienst is geweest als vakkracht in dezelfde bedrijfsfunctie, bij dezelfde werkgever.
Wanneer is er geen recht op een periodieke verhoging?
Je bent geen periodieke verhoging verschuldigd als de medewerker op 31 december van het jaar ervoor een salaris op of boven het eindloon heeft of wanneer de medewerker twee jaar op rij matig of onvoldoende functioneert op basis van de beoordeling van artikel 4.5 van de cao.