We schreven al in een eerder artikel dat bezoekers van horecagelegenheden sinds 10 augustus bij aankomst hun contactgegevens dienen te registreren. Hierdoor is het voor de GGD mogelijk om deze gegevens op te vragen en te gebruiken voor bron- en contactonderzoek. Voor horecazaken zijn de aangescherpte registratie regels voor gasten die het kabinet vorige week aankondigde prima werkbaar. Dat laten horecazaken en vakverenigingen weten na een rondgang door persbureau ANP. Wel zijn er nog vragen in hoeverre de privacy van gasten waarvan hun contactgegevens worden bewaard, gewaarborgd is. “Hoe zit het dan met de privacy van de gasten?” blijft dus een terugkerende vraag bij deze nieuwe regelgeving. “Op die antwoorden zitten we nog te wachten”, zegt voorzitter Robèr Willemsen van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
De digitale oplossing – AVG-proof
Wij vinden het belangrijk dat onze horecaklanten en haar gasten zo min mogelijk last hebben van deze registratieverplichting. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar een realistische oplossing. Skeps Internetbureau (bekend van meerdere digitale horecagerelateerde oplossingen) heeft voor deze plicht tot registreren een eenvoudige en privacyvriendelijke oplossing ontwikkeld. De digitale applicatie ” geeft jou als horecaondernemer de mogelijkheid om deze gegevens snel, contactloos en volledig volgens de privacywetgeving te verzamelen en bewaren. Het enige dat jij als horecaondernemer hoeft te doen is een account aanmaken, deze personaliseren, activeren en de QR-codes printen.
De gast vult zijn of haar gegevens in door een QR-code te scannen op een smartphone. De antwoorden op de vragen omtrent gezondheid die het RIVM stelt, worden niet opgeslagen. De contactgegevens zijn enkel in te zien wanneer deze door de GGD worden opgevraagd ten behoeve van bron- en contactonderzoek. Daarnaast worden alle verzamelde gegevens na de wettelijke bewaartermijn automatisch uit de database verwijderd.

Ook wordt jouw gast ontzorgd. Met de ‘bezoeker.app ID’ hebben gasten de mogelijkheid om de contactgegevens veilig te bewaren op de telefoon. Bij een volgend bezoek of in een andere horecazaak die ook aangesloten is bij de bezoeker.app, hoeven contactgegevens niet opnieuw te worden ingevoerd. Uiteraard worden wel bij elk bezoek de gezondheidsvragen gesteld die overigens niet worden opgeslagen in verband met de AVG. Met deze tijdsbesparing probeert bezoeker.app een horecabezoek weer zo normaal mogelijk te maken zonder een lange en vervelende registratie.
Registratie 1 t/m 100 is gratis waardoor je alles mooi kunt testen en uitproberen. Daarna kost het €30 per maand.
Mondkapjes
In landen zoals België, Italië en Frankrijk is het al aan de orde van de dag: mondkapjes opdoen zodra je een horeca-gelegenheid bezoekt. Het personeel gelooft hier ook aan. De enige uitzondering geldt wanneer je buiten aan tafel zit, want dan mag het kapje af. Deze maatregel is wellicht even wennen, maar zorgt toch voor een veilig gevoel van beide kanten. Hierdoor zijn een aantal horecazaken in Nederland al begonnen met het dragen van de gezichtsbescherming. Wij willen ook ons steentje aan bijdragen in de strijd tegen corona. Daarom kan JAM! voor jouw personeel gepersonaliseerde mondkapjes leveren – ook als je (nog) geen klant van ons bent. Heb je hier oor naar? Stuur dan een mail naar paul.bergsma@jamhoreca.nl.